Petipotilaana Kaunialaan tammikuussa 2017 tullut Maila Sihvonen, 86, liikkuu nyt omatoimisesti ympäriinsä pyörätuolilla,

osallistuu aktiivisesti viriketoimintaan, tekee pyykkihommia ja malttaa jo ottaa nokosetkin päivällä. Kuntoutuminen on tuonut ilon takaisin Mailan elämään.

Sairaus vei Maila Sihvoselta voimat ja Maila joutui vuoteen omaksi. Mielikin oli matalalla, kun Maila tammikuussa 2017 tuli Kaunialan sairaalaan pitkäaikasihoidon osastolle.
– Paikka oli uusi ja vieras. Olin levoton, purin pahaa oloani huutelemalla sieltä sängyn pohjalta. Olo oli välillä aivan sekava ja kerran kuvittelin olevani ystäväni olohuoneessa, kerran taas asustelevani pienessä rapatussa mökissä. Oli myös kertoja, jolloin en tuntenut omia lapsiani, kun he kävivät katsomassa minua, muistelee Maila alkuaikojaan.

Vaivoistaan ja tukalasta olostaan huolimatta Maila jaksoi kuitenkin alusta asti olla ystävällinen. Kuntoutuminen eteni ja Mailan päivät alkoivat täyttyä tekemisellä.
– Pari kuukautta siinä meni aluksi. Sitten pääsin jo pyörätuolilla liikkeelle vessaan ja päiväsaliin. Aloin heti kysellä töiden perään, kaipasin tekemistä. Sainkin pyykkihommia. Tein niitä aluksi niin innoissani, että ihan väsyin. Nyt osaan jo ottaa leppoisemmin. Päivätorkutkin olen oppinut ottamaan.

Kaunialassa panostetaan vahvasti kuntoutukseen. Arjen hoitotyössä osastoilla kuntouttava työote tähtää potilaan omatoimisuuden ja aktiivisuuden lisäämiseen. Potilasta rohkaistaan ja tuetaan mahdollisuuksien mukaan omatoimiseen liikkumiseen, viedään mukaan viriketoimintaan ja kannustetaan erilaisiin potilaan hoitosuunnitelman mukaisiin toimintoihin kuten fysioterapiaan tai hierontaan.

Nykyisin Mailan on löytänyt uudelleen kirjat ja lapsuudesta rakkaan piirtämisen. Kuvataideryhmässä maalatut taulut koristavat Mailan huoneen seiniä. Osastolla on myös potilaita, jotka eivät pääse omin avuin liikkumaan. Heille Maila käy laulamassa sängyn vieressä.
– Omatoiminen liikkuminen on suri ilo. Olen niin onnellinen, että pääsin ylös sieltä sängyn pohjalta. Fysioterapiassa minulle on neuvottu jumppaliikkeitä, joita voin tehdä omassa huoneessani. Ja niska-hartiahieronnasta pidän aivan valtavasti, se on ollut minulle aivan uutta. Täällä minun on hyvä olla. Elämän kolhut unohtuvat ja voin nauttia elämästäni.