Kaunialan sairaala lahjoitti tansanialaiselle Ilembulan sairaalalle hoitotarvikkeita. Tarvikkeiden joukossa oli muun muassa silmämikroskooppi ja kuulontutkimuslaite. Tarvikkeet matkasivat ensin Saksaan Kaunialan johtavan ylilääkärin Reino Pöyhiän kyydillä, ja sieltä edelleen Tansaniaan. Nyt Ilembulassa on kuulontutkimushuone ja silmälääkärinvastaanotto pyörii myös Iteten sairaalassa uuden silmämikroskoopin ansiosta. Projektia tukee Suomen Kristillinen Lääkäriseura.

Ilembulan sairaala.

Kaunialan sairaalan varastossa oli käytöstä poistettuja, mutta vielä varsin käyttökelpoisia sairaalakäyttöön tarkoitettuja välineitä. Johtava ylilääkäri Reino Pöyhiä tiesi, että näille tarvikkeille olisi käyttöä Tansaniassa, jossa hän on ollut mukana Suomen Kristillisen Lääkäriseuran projektissa. Tarvikkeet lähtisivät Ilembulan sairaalaan. Lahjoitustarvikkeiden joukossa oli muun muassa silmämikroskooppi silmälinsseineen, kuulontutkimuslaite ja erilaisia instrumentteja.

Ennen matkaa uuteen kotiin silmämikroskooppi huollettiin. Tekniikan lisensiaatti Taisto Räsänen auttoi purkamaan ja huolellisesti pakkaamaan sveitsiläisen mikroskoopin. Optiikan huolto olisi maksanut maltaita, mutta helsinkiläinen EssMed huolsi laitteen lahjoitustyönä. Myös silmälinssit tarkistettiin ja lahjoituksena saatiin vielä vaihdettaviin linsseihin sopivat kehykset ja pari oftalmoskooppia silmän sisäpuolen tutkimiseen.

Lahjoitustavarat matkasivat Müncheniin johtavan ylilääkärin Reino Pöyhiän (oikealla) Volvossa.

Münchenin kautta Dar es Salaamiin

Kun lahjoitustavaroiden luettelo oli valmis, otti Tapio Pitkänen yhteyttä Münchenissä toimivaan saksalais-tansanialaiseen yhdistykseen, joka kahdesti vuodessa lähettää lahjoitustavaroista koostetun kontin München-Hampuri-Dar es Salaam-Makanbako -reitille. Makanbakosta on vain 25 km Ilembulan sairaalaan. Tulliluettelon laati saksalaisella täsmällisyydellä ja tarkkuudella Christian Pesth.

Suomesta tavarat matkasivat Münchenin lähelle Poing-nimiseen kaupunkiin heinäkuussa 2017 Pöyhiän autossa. Huolellisesti pakatut laitteet veivät niin paljon tilaa, että tavaratila tuli täyteen ääriään myöten ja omat tavarat piti pakata katolle suksiboksiin. Matkalla mukana olivat myös Tapio Pitkänen ja Pöyhiän poika Sakari, jolle kolmikon nuorimpana lankesi kunnia pakata arvokkaat (ja painavat) lahjoitustavarat kyytiin. Tavaroiden joukossa oli myös aina tarpeelliset muutama kirves ja akkuporakonepakkaus. Suomen Kristillinen Lääkäriseura myönsi avustusta matkalle.

Perillä Poingissa rakennusurakoitsija Ludwig Lanzl lahjoitti vielä tukevan vanerilaatikon, johon tavarat pakattiin. Sitten Sakari kiristi neljä kuormausremmiä ja Ludwig ympäröi vanerilaatikon tiukalla muovipeitteellä. Lopuksi vanerilaatikko sai

Vanerilaatikko ja rakennusurakoitsija Ludwig Lanzl.

kylkeensä osoitteen: Ilembula Lutheran Hospital, PALLIATIVE CARE, Coordinator RN Aida Mtega, P.O. Box 14, ILEMBULA, Njombe Region, Tanzania. Ja niin kontti lähti Münchenistä. Dar es Salaamiin se saapui joulukuun 2017 lopussa, ja tammikuussa 2018 Ilembulan sairaalan hallintojohtaja Jackson Vegulalta tuli kiitosviesti, että lahjoitukset olivat tulleet perille. Suomesta saatujen lahjoitusten lisäksi kontti sisälsi Münchenin luterilaisilta seurakunnilta saatuja monenmoisia lahjoitustavaroita Makanbakon ja Ilembulan seudun luterilaisille seurakunnille.

Tervetuloa silmälääkäriin ja kuulontutkimukseen

Silmämikroskoopin kokoamisesta paikan päällä maaliskuussa 2018 vastasivat tekniikan lisensiaatti Taisto Räsänen ja Ylivieskan terveyskeskuksen ylilääkärin virasta eläkkeelle siirtynyt Jouko Mattila. Kaikki näytti olevan kunnossa, mutta pääkatkaisijasta kääntämällä valo ei sammunutkaan. Ongelma ratkesi yhden johdon paikkaa muuttamalla.
– Tämä on kuin uusi laite meille, totesi silmälääkäri Erick Msigomba.
Erick on taitava suorittamaan kaihileikkauksia, joihin hän on saanut oppia Saksasta. Elokuussa 2018 vietiin Iteten sairaalaan, jossa Erick pitää silmälääkärin vastaanottoa. Sekä Ilembulan että Iteten sairaalan toimitettiin testauslinssilaatikko ja Malmin optiikan lahjoittamia silmälaseja.
Taisto ja Jouko antoivat vielä pikakurssin kuulontutkimuslaitteen käytöstä. Palliatiivisen hoidon uudisrakennuksessa on nyt oma huone kuulontutkimusta varten.