Veteraanit kertovat yhä tarinaansa – tervetuloa tarinoiden äärelle museoon ja verkkoon

Mediatiedote

Kaunialan Sairaala 15.6.2023

Veteraanit kertovat yhä tarinaansa – tervetuloa tarinoiden äärelle museoon ja verkkoon

Kaunialan sairaala kutsuu kansalaisia tutustumaan sotainvalidien, sotaveteraanien ja lottien muistoihin ja veteraanien tekemiin taideproduktioihin sekä Kaunialan historiaan YouTube-kanavalle ja Kaunialan Sairaalan museoon.

Uutuuskirjassaan ”Sinun tähtesi täällä – vuodet presidentin puolisona” tohtori Jenni Haukio kuvaa koskettavasti kohtaamisiaan sotaveteraanien kanssa Kaunialan Sairaalassa. Kirjailija myös tähdentää, että veteraanityön jatkaminen on arvokasta työtä. On tärkeää jakaa veteraanien perintöä nuoremmille sukupolville senkin jälkeen, kun veteraaneja ei enää keskuudessamme ole.

Kaunialan Sairaala on tallentanut mittavan määrän asiakaskuntansa eli sotainvalidien, sotaveteraanien ja lottien muistoja ja tarinoita sairaalan YouTube –kanavalle. Kanavalta löytyy myös taideproduktioita, jotka on tuotettu veteraanien käsikirjoituksista yhdessä heidän kanssaan.

Lisäksi Kaunialan Sairaalassa voi tutustua ilmaiseksi lyhytdokumenttielokuvista koostuvaan digitaaliseen museoon. Dokumentit kuvaavat Kaunialan historiaa ja sivuavat samalla sotainvalidien ja koko suomen sotahistoriaa sekä sodan jälkeistä jälleenrakennusta Kaunialan perustamisvuodesta 1946 dokumenttien valmistumisvuoteen 2019. Museo sijaitsee Kaunialan sairaalan aistihuoneessa ja on ollut yleisölle avoin ja maksuton siitä saakka, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi museon Kaunialan joulujuhlan yhteydessä vuonna 2019.

Tiesitkö, että kun Kaunialan Sotavammasairaala aloitti toimintansa vuonna 1946, sotainvalidipotilaiden keski-ikä oli 27 vuotta?

”Kun oli joku tehtävä otettu, niin se piti suorittaa” (Pertti Jauhiaisen haastattelu)

Museossa on esillä 11 lyhytdokumenttia, joiden kesto on 5-12 min. Tilaan mahtuu yhtäaikaisesti max. 10 henkilöä, ja tila tulee varata etukäteen Kaunialan Sairaalan infosta, puh. 09-505 921 tai sähköpostitse keskus@kauniala.fi

Lisätietoja:     Mervi Ahlroth, toimitusjohtaja, Kaunialan Sairaala (Kaunialan Sotavammasairaala)

                             Puh. 050-374 2663

                             mervi.ahlroth@kauniala.fi